BterSafe.be streeft ernaar om als onafhankelijke partij te doen waar het voor staat. Alle opdrachten die kunnen leiden tot belangenvermenging of belangenconflict worden vermeden

BterSafe.be - veiligheid van A tot Ω

Over BterSafe.be

Wat kan BterSafe.be voor u als zelfstandige of voor uw bedrijf betekenen, wat is onze missie en een kort woordje over mezelf...

Over de technische wetgeving

Wat staat in het nieuwe AREI met betrekking tot laadpalen ? Aan welke norm dient deze laadpaal te voldoen voor een CE markering ?... We zoeken het voor u uit, hieronder alvast een aantal algemeenheden met betrekking tot productveieligheid, conformiteit van elektrische installaties of installaties voor branddetectie.

 

Onze missie

BterSafe.be streeft ernaar de vaak specifieke of minder bekende technische vereisten uit regelgeving en normen met betrekking tot (elektrische) veiligheid te integreren in producten en installaties. Daarnaast ijvert BterSafe.be voor kwalitatieve inspecties en keuringen door de hiervoor bevoegde instellingen.

Over mezelf

Hands-on ingenieur (elektriciteit, telecommunicatie) met >20 jaar ervaring. Ondermeer in technisch management en testen van productveiligheid in een geaccrediteerd testlabo, het opstellen van procedures en audits van elektrische veiligheid in offshore windturbines, en technisch management, inspecties en kwaliteitsbeleid bij een erkend organisme voor elektrische keuringen.

Waarom BterSafe.be u kan helpen

Kwaliteit, regelgeving en normen zijn vaak onbekend en onbemind terrein en verschijnen pas in het kader van verplichte audits, of bij de inspectie van uw installatie of product, met als gevolg niet-conformiteiten, re-design van het product, herkeuringen... met andere woorden, kostbare tijd gaat verloren en de kosten lopen op. BterSafe.be zorgt voor het ontbrekende puzzelstuk bij uw projecten.

CE conformiteit

CE conformiteit (EU declaratie van conformiteit) wordt door de fabrikant of importeur uitgeschreven. Hierop dienen de geharmoniseerde normen vermeld te worden waar het product aan voldoet voor zowel de EMC richtlijn als de LVD richtlijn (voor zover van toepassing). Bevat uw product ook "radio" functionaliteit (bluetooth, gsm, wifi...) valt het ook onder de RED directive, voor medische toestellen is dan weer de MDD/MDR van toepassing (MDR vanaf mei 2020). Hou voor RED en MDR rekening met strengere eisen, langere doorlooptijden en verplichte certificatie via een "notified body".

AREI 2020

Vanaf 1 juni 2020 is het nieuwe "AREI" van kracht, bestaande uit 3 boekdelen (laagspanning, hoogspanning, netdistributie). Naast een grondige herstructurering van de vorm zijn er  - zeker voor nieuwe installaties - een aantal veranderingen in opgenomen die de nodige aandacht verdienen. Nieuw zijn bijvoorbeeld "veiligheidsinstallaties" en "kritische installaties", of het feit dat de vereisten voor schema's van niet-huishoudelijke installaties zijn uitgebreid (zoals bijvoorbeeld de kortsluitvastheid). De bestaande art. 87 installaties (zonder BA4/BA5 personeel) verdwijnen.

Branddetectie en noodverlichting

Noodverlichting wordt - behalve voor privéwoningen of "kleine" logies (logiesdecreet annex B) - verplicht volgens het KB "basisnormen voor preventie van brand", en dat volgens de norm NBN EN 1838. Het "oude" ARAB schrijft een jaarlijkse controle voor door een bevoegd technicus. Voor branddetectie wordt NBN S 21-100 gebruikt als regels voor goed vakmansschap zonder dat deze in het KB staat vermeld. Een 3-jaarlijkse controle door een geaccrediteerde instelling is verplicht volgens het KB, terwijl bv het logiesdecreet jaarlijkse controle vraagt of voor een kinderopvang ook een bevoegd persoon volstaat...